JURNALUL UNEI TRANSFORMĂRI

Ai atins faza de “platou” în activitatea ta fizică? Iată 4 sfaturi care te vor ajuta să depășești această etapă



Poți evita atingerea fazei de platou a activității tale fizice învățând să-ți asculți corpul și intensificând nivelul efortului fizic.

Intensitatea programului tău de exerciții fizice trebuie să crească în mod natural. Pe măsură ce corpul tău se adaptează efortului, este bine să începi, treptat, să crești intensitatea exercițiilor. Dacă te antrenezi în felul acesta, vei reuși să ai rezultate remarcabile în timp.

Gândește ca un atlet

Sportivii au antrenamente de tip circuit care implică creșterea intensității, a duratei și a greutăților. Această metodă s-a dovedit a fi foarte eficientă atunci când îți dorești creșterea performanței sportive. De fapt, oricine poate avea performanțe remarcabile dacă face antrenamente de tip circuit și își schimbă rutina exercițiilor la fiecare câteva luni. Fiecare circuit trebuie să se bazeze pe răspunsul corpului tău la un anumit program de exerciții.

Corpul fiecărei persoane răspunde diferit la un nou program de exerciții fizice. În general, dacă faci activitate fizică în mod constant, după aproximativ 6 – 8 săptămâni începi să observi schimbările. Când începi activitatea fizică, schimbările și performanțele corpului încep să fie vizibile. Pe măsură ce corpul tău începe să arate din ce în ce mai bine, este posibil să-ți dai seama un pic mai greu când este momentul să faci schimbări.

Iată câțiva indicatori care îți arată că a venit timpul să-ți schimbi rutina exercițiilor:

Este prea simplu să le faci

Uneori, exerciții fizice pe care le făceai cu dificultate încep să devină ușoare. Dacă observi că faci acele exerciții fără prea mare efort, este timpul să crești nivelul de intensitate.

Sfat: Dacă ai început să faci anumite exerciții fizice de doar câteva săptămâni, crește nivelul de dificultate adăugând un exercițiu de echilibru. În felul acesta îți lucrezi grupele musculare mai mici, cele care îți oferă stabilitate. Încearcă să folosești “bosu ball” pentru a face genuflexiuni. Te va ajuta să-ți păstrezi concentrarea pe parcursul exercițiilor.

Nu îți mai crește ritmul cardiac

Dacă timpul petrecut pe banda de alergare sau pe orice alt aparat pentru cardio obișnuia să-ți crească ritmul cardiac și să te lase fără răsuflare, dar începi să observi că nu se mai întâmplă acest lucru și începi să faci exercițiile cu ușurință, acesta este un indicator că performanțele fizice ale corpului tău s-au îmbunătățit. Pentru a-ți depăși limitele și a arde calorii în plus este nevoie să crești nivelul efortului fizic.

Sfat: Crește durata exercițiilor tale cardio pentru a obține o rezistență crescută. Intensifică viteza cu care alergi sau înclinația, pentru a-ți crește rezistența și pentru a arde mai multe calorii.

Sfat pentru siguranța ta: Monitorizează-ți ritmul cardiac și ai grijă să fie menținut în limitele specifice vârstei tale și conform cu nivelul de fitness la care te afli. Scopul tău este să-ți depășești limitele dar nu trebuie să o faci brusc sau prea devreme. Unele aparate pentru exercițiile cardio au afișate informații despre ritmul cardiac pe care trebuie să-l ai conform vârstei tale și obiectivului pe care îl ai.

Greutățile folosite par prea ușoare

Dacă obișnuiești să faci exerciții fizice cu greutăți și ți se par prea ușoare, este momentul să lucrezi cu greutăți mai mari. Lucrând cu greutăți mici în serii multe nu oferi corpului tău provocarea de care are nevoie.

Sfat: Selectează greutăți cu care poți face 10 – 12 reprize, menținându-te într-o formă bună. Ultimele 3 – 4 reprize ar trebui să le simți ca fiind deja dificile. Eu urmez o regulă simplă: o creştere nu mai mare de 10% a greutăţilor, la fiecare 3-4 săptămâni. Repetările sunt esențiale pentru creșterea masei musculare așa că este important să începi să lucrezi cu greutățile potrivite. Ulterior poți crește intensitatea efortului, în funcție de nevoile tale.

Te plictisești

Dacă tipul de exerciții pe care le faci te plictisesc, atunci este cazul să le schimbi. Este deja destul de dificil să râmâi motivat și focusat pe obiectivele tale și nu ai nevoie și de plictiseală. Dacă te ferești să faci antrenamente sau abia aștepți să se termine, atunci riști să-ți ratezi obiectivele.

Sfat: Participă la clase noi de fitness pentru a te inspira. Alege exerciții care îți provoacă mintea și te păstrează focusat. Exercițiile care îți lucrează 2 sau mai multe grupe de mușchi sau te forțează să execuți mișcări complexe, te ajută să înlături plictiseala. În general, un plan de exerciții poate eșua doar dacă renunți.  Fă efortul de a te asigura că rezultatele tale evoluează, ascultându-ți corpul şi aflând când este momentul să faci o schimbare.