JURNALUL UNEI TRANSFORMĂRI

Shake-uri înlocuitoare de masă versus suplimente proteice: când să le folosești pe fiecare dintre ele?Susan Bowerman, M.S., R.D., CSSD, CSOWM, FAND – Sr. Director, Worldwide Nutrition Education and Training 12 octombrie 2022

Fiind componente vitale ale dietei noastre, proteinele oferă numeroase beneficii, fie că este vorba de creștere musculară, sănătate mai bună sau control al greutății. Ați văzut probabil pe cineva consumând un shake proteic după antrenament sau ați auzit pe cineva înlocuind o masă cu un shake. Multe persoane consumă acest tip de produse deoarece sunt accesibile și îi pot ajuta să își atingă obiectivele nutriționale zilnice. Dar se pot înlocui unele cu celelalte? Dacă nu, când folosim unele în detrimentul celorlalte?

În acest ghid, te vom ajuta să înțelegi care sunt diferențele, astfel încât să poți face alegerea optimă pentru a-ți atinge obiectivele. 

 

Ce este un shake înlocuitor de masă?
 

Shake-urile înlocuitoare de masă sunt shake-uri proteice complete din punct de vedere nutrițional, folosite cu scopul de a înlocui o masă. Ele furnizează corpului macronutrienții adecvați – proteine, carbohidrați și grăsimi – și sunt în general fortificate cu vitamine și minerale. Adaosul de fibre ajută de asemenea la obținerea sațietății iar combinația dintre fibre și proteine ajută consumatorii să mențină o senzație de sațietate pentru o perioadă mai îndelungată, în ciuda conținutului lor caloric redus.

În Statele Unite nu există o definiție formală a unui înlocuitor de masă dar este de la sine înțeles că furnizează suficiente calorii pentru a susține nivelul de energie dar în același timp ajută și la controlul porțiilor. Prin modul în care au fost create, ele pot fi eficiente atunci când sunt utilizate în dietele hipocalorice precum și în planurile de scădere în greutate.  


Shake-urile înlocuitoare de masă (sub formă de pudră pentru mixare sau băuturi gata preparate și îmbuteliate) sunt cele mai comune forme ale înlocuitorilor de masă, dar unele companii comercializează și produse tip înlocuitori de masă sub formă de supe sau batoane. 

 

Ce să cauți la un shake înlocuitor de masă? 

Shake-urile înlocuitoare de masă pot varia foarte mult – de la ingredientele utilizate, până la valoarea nutrițională pe care o oferă. Este important să citești informațiile nutriționale de pe etichetă pentru a te asigura că produsul respectiv poate fi încadrat ca înlocuitor de masă și nu este doar o gustare. 


Un bun shake înlocuitor de masă ar trebui să conțină cel puțin:

 

  • 170 calorii
  • 17 grame de proteine
  • 25 la sută din valoare dozei zilnice de vitamine și minerale (așa cum este consumat)
  • 3 grame de fibre

 

Ce este shake de tip supliment proteic?
 

Un shake supliment proteic, prin definiție, ajută la creșterea aportului de proteine. Spre deosebire de înlocuitorii de masă, conținutul minim de calorii variază de la un producător la altul, iar aceste produse nu sunt de regulă fortificate cu vitamine, minerale sau fibre.

În plus, shake-urile suplimente proteice servesc și unui alt scop, întrucât ele sunt adesea consumate sub formă de gustare sau după antrenament și nu neapărat pentru a înlocui o masă. Atunci când sunt consumate de persoane active, proteinele pe care le conțin contribuie la recuperarea corpului și refacerea masei musculare. În mod similar, o persoană care urmărește să piardă în greutate ar putea să își dorească o gustare bogată în proteine care să îi ofere sațietate între mese.
 

Când ar trebui să folosești shake-uri înlocuitoare de masă versus shake-urile de tip suplimente proteice?
 

Acum că am arătat care sunt similaritățile și diferențele dintre înlocuitorii de masă și suplimentele proteice, să sumarizăm cele discutate:

  • Shake-urile înlocuitoare de masă te pot ajuta să pierzi sau să îți menții greutatea deoarece oferă o nutriție echilibrată și controlul porțiilor. 
  • Shake-urile înlocuitoare de masă te ajută să știi exact câte calorii ai consumat la masa respectivă.
  • Shake-urile de tip suplimente proteice au scopul de a-ți crește aportul de proteine pe parcursul unei zile. Sunt foarte accesibile atunci când alte surse de proteine nu sunt disponibile.
  • Shake-urile de tip suplimente proteice sunt excelente pentru a alimenta antrenamentele intense. Atunci când construiești, tonifici și repari masa musculară, corpul tău are nevoie de mai multe proteine. 
  • Datorită faptului că proteinele susțin sațietatea, shake-urile de tip suplimente proteice pot servi și ca gustări pentru a te ajuta să ții sub control foamea și a gestiona greutatea. 

Una peste alta, shake-urile de tip suplimente proteice și înlocuitorii de masă te pot ajuta în atingerea obiectivelor tale de wellness și control al greutății. Acum că știi care sunt diferențele subtile dar totuși importante, poți face cea mai bună alegere privind cum, când și unde să folosești unul sau celălalt.


Poți include ambele produse în stilul tău de viață, fie că îți construiești un plan de masă hipocaloric sau un plan de fitness.