JURNALUL UNEI TRANSFORMĂRI

Sport – Importanța sincronizării



PLANIFICĂ, CRONOMETREAZĂ, ACȚIONEAZĂ!

În general, activitatea fizică constă în majoritatea mișcărilor corporale care implică contracție musculară. Majoritatea activităților pe care le desfășurăm în timpul zilei, precum mersul pe jos, ridicarea și curățenia sunt exemple de activități fizice. Pe de altă parte, exercițiul constă în activitate fizică care implică efort suplimentar. Există patru tipuri principale de exerciții; acestea includ rezistența, forța, echilibrul și flexibilitatea. În mod ideal, un antrenament sănătos ar trebui să includă o combinație a acestor patru tipuri. Există multe beneficii legate de exerciții fizice, cum ar fi gestionarea greutății, creșterea nivelului de energie, precum și sănătatea creierului și memoria.

Cronobiologia este ramura biologiei care studiază ritmul în organismele vii. Multe dintre procesele cu relevanță fiziologică și nutrițională pentru corpul nostru urmează un ciclu de 24 de ore. Acesta este motivul pentru care calendarul exercițiilor poate fi deosebit de important atunci când luăm în considerare eficacitatea acestuia. Câteva studii arată că performanțele de vârf ale forței, puterea anaerobă și flexibilitatea articulațiilor apar după-amiaza târziu, fiind echivalente vârfului temperaturii corporale1,3. În plus, unele studii au sugerat că îmbinarea de forță și rezistență la antrenament, pe timpul serii, poate duce la creșteri mai mari pentru masa musculară, comparativ cu aceeași rutină de exerciții desfășurate dimineața2.

Planificarea exercițiilor fizice în avans ar putea avea, de asemenea, efecte pozitive. Cercetările arată că cele mai bune performanțe de exersare sunt realizate atunci când instruirea a fost pre-programată1. Creșterea orelor de activitate fizică în viața de zi cu zi este o modalitate perfectă de a începe calea spre un EU mai sănătos, mai fericit și mai energizat. Cu toate acestea, pentru a atinge niveluri de activitate sporite, este important să incluzi activități fizice structurate și mai viguroase în programul tău, câteva zile pe săptămână. Încearcă să faci exerciții aproximativ 150 de minute pe săptămână, încorporând o varietate de tipuri de exerciții, precum cele de forță, rezistență, echilibru și flexibilitate.

Cheia pentru a trăi un stil de viață sănătos și activ este de a avea la un anumit interval câte o zi în care să alegi activități de care să te bucuri.

Amintește-ți: corpul tău este unic  iar înțelegerea mai clară a nevoilor tale individuale te va menține pe calea cea bună spre un stil de viață sănătos.

SFATURI:

  • Încearcă să faci cel puțin 150 de minute de exerciții pe săptămână
  • Planifică programul de exerciții din timp
  • Ia în considerare durata optimă a zilei pentru antrenament vizând aproximativ 30-60 de minute pe sesiune
  • Încearcă să combini antrenamentele care includ rezistență, forță, echilibru și flexibilitate
  • Alege o activitate fizică de care să te bucuri, vei avea mai multe șanse să o practici pe termen lung

AI PUTEA ÎNCERCA…

  • PRO 20 SELECT. Shake proteic care se prepară cu apă, gata în câteva secunde- doar adaugă apă. Click aici pentru mai multe detalii.
  • H24 CR7 DRIVE. O băutură delicioasă și răcoritoare pe bază de carbohidrați-electroliți potrivită pe durata antrenamentelor. Click aici pentru mai multe detalii.
  1. Chtourou, H, et al. Efectul antrenamentului de rezistență în același interval al zilei asupra fluctuațiilor diurne ale performanțelor musculare anaerobe. J Strength Cond Res. 2012. 26(1): 217–225.
    2. Hayes LD, Bickerstaff GF, Baker JS. Interacțiunile dintre cortizolul, testosteronul și antrenarea de rezistență: influența ritmurilor circadiene. Chronobiol Int. 2010 Jun;27(4):675-705.
  2. Shibata S and Tahara Y. Ritmul circadian și exersarea. J Phys Fitness Sports Med. 2014. 3(1): 65-72