JURNALUL UNEI TRANSFORMĂRI

Ce înseamnă exercițiile fizice?



Diferența dintre activitate și exersare

În linii mari, activitatea fizică este reprezentată de mișcările corporale care implică contracția muschilor. Toate activitățile pe care le facem pe parcursul zilei, cum ar fi mersul pe jos, ridicările, sau activitățile în curte, sunt exemple de activitate fizică. Fără să-și dea seama, majoritatea oamenilor efectuează cel puțin câteva activități fizice în fiecare zi.

De exemplu, staționarea, gătitul sau depunerea unei scrisori la oficiul poștal necesită mișcări de bază. Ar putea fi interesant să scrii o listă mentală a unor activități fizice pe care le faci în fiecare zi, dar la care nu te gândești de obicei. S-ar putea să fii surprins de cum ar putea arăta lista ta.

Exersare

Exersarea este o formă specifică de activitate fizică care este planificată, intenționată și realizată cu intenția de a obține adaptări specifice în organism, cum ar fi mușchi mai puternici, o flexibilitate mai sporită sau o funcție cardiovasculară îmbunătățită. Dansul, înotul, ciclismul și alergarea sunt exemple de exerciții fizice.

Exersezi sau ești activ?

Există o linie fină între cele două iar cea mai bună cale de a determina dacă doar ești activ sau dacă realmente exersezi este să faci testul de speaking.

  • Dacă poți vorbi ușor în timpul desfășurării activității, ești pur și simplu activ.
  • Dacă respiri și vorbești mai greu atunci faci exerciții fizice.

Intensitatea activității fizice va determina beneficiile pe care le vei obține pentru sănătatea ta.

Caută aceste patru componente de exerciții fizice și vei înțelege de ce exersarea este la fel de importantă ca activitatea fizică:

  • Rezistență cardiorespiratorie
  • Forță musculară
  • Rezistență musculară
  • Flexibilitate

Deși abordarea comună a componentelor de fitness și a unui stil de viață activ este posibilă, un program de exerciții te poate ajuta să obții beneficii și mai mari.

Cum să începi o rutină de exerciții

Prin practicarea activitatii fizice zilnice, devii  mai sanatos, mai fericit si plin de energie. Dacă dorești cu adevărat să obții un nivel sporit de exersare, va trebui să incluzi structurat în programul tău, câteva zile pe săptămână, mai multe activități de acest gen.

Cheia unui stil de viață activ și sănătos este să stabilești un program de activități pe care să le practici cu regularitate și de care să te bucuri în totalitate. Încearcă să alegi activitățile de care să te bucuri în totalitate. În timp poți crește intensitatea și probabil durata. Amintește-ți că organismul tău este unic și că înțelegerea nevoilor tale de sănătate (nu pe cele ale vecinului) te va menține pe calea potrivită spre un stil de viață sănătos.

Samantha Clayton, AFAA, ISSA. Samantha este Director de Educație in Fitness la Herbalife