JURNALUL UNEI TRANSFORMĂRI

Tendințe în fitness care vor contura anul 2021



De Samantha Clayton, vicepreședinte pentru performanța sportivă și educație în fitness în cadrul Herbalife Nutrition

Privind înapoi spre anul 2020, ne amintim cum au evoluat activitățile noastre de rutină pentru a ne adapta la noul normal, în special în ceea ce privește programul de fitness. Pentru că sălile de sport au fost închise, ne-am îndreptat spre sesiuni de workout online, am optat pentru exercițiile fizice în casă și am redefinit modul în care ne păstrăm în formă. De asemenea, am ales programele de fitness care ne-au ajutat mintea și corpul și care ne-au oferit relaxarea necesară în contextul unui an dificil. În 2021, vom vedea cum multe dintre schimbările care au avut loc în 2020 în materie de fitness vor deveni un standard. Vom vedea mai mulți oameni făcând exerciții acasă și nu într-o sală aglomerată, punând accent pe starea mentală, precum și un număr din ce în ce mai mare de instrumente tehnologice care ne vor ajuta să ne actualizăm obiceiurile, fie acasă, la serviciu sau afară.

Exerciții fizice și echipamente

Popularitatea programelor de fitness la cerere și pe bază de abonament a atins niveluri record în 2020 și va continua să crească în 2021. Pe lângă accesul facil oriunde și oricând la astfel de programe, multe au dezvoltat și o bază de utilizatori dedicată care a dat naștere unor comunități virtuale menite să-și susțină și să-și inspire membrii. Aceste comunități atrag utilizatorii cărora le lipsește interacțiunea fizică din sălile de fitness. Programele bazate pe abonamente online vor continua să se extindă în anul care urmează, oferind o varietate mai mare în ceea ce privește tipurile de sesiuni și conținut, punând la dispoziția pasionaților de fitness opțiuni mai personalizate adaptate nevoilor și obiectivelor lor specifice.

Cererea de echipamente de fitness pentru acasă nu a fost niciodată mai mare, anumite companii raportând creșteri uriașe în sectorul de vânzări, dar și întârzieri frecvente în livrarea comenzilor de echipamente sportive în ultimul an, și se estimează că această cerere va continua să crească în 2021. Acest lucru poate fi mai mult decât o tendință trecătoare. Și nici echipamentele nu trebuie să fie costisitoare; mulți oameni au fost inventivi și au folosit articole pe care le au în casă pentru a-și intensifica rutina de exerciții sau au integrat câteva mișcări de exerciții fizice în timp ce își făceau treburile casnice. Chiar și cu livrarea noilor vaccinuri, noi ordine de izolare și preocupări legate de igiena și siguranța întoarcerii în sălile de fitness fizice vor exista în continuare, echipamentele personale devenind astfel articole dorite în viitorul apropiat. 

Soluții de combatere a monotoniei și stresului prin fitness

Stresul de a fi închiși în casă i-a determinat pe mulți oameni , ca după ridicarea acestei restricții, să meargă în natură pentru a face sport și a beneficia de o foarte necesară pauză mentală. Activitățile în aer liber precum drumețiile sau alergatul, ghidate de programe de asistență prin aplicații, sunt din ce în ce mai populare, această tendință continuând și în noul an. 

De asemenea, oamenii tânjesc și după activitățile distractive de altădată, de aceea activități nostalgice precum mersul pe role se bucură de o popularitate în creștere. Mersul pe role este nu doar un exercițiu excelent pentru picioare și coapse, ci și foarte distractiv! Rolele au devenit articole atât de dorite la nivel global, încât producătorii s-au confruntat cu probleme în a îndeplini cererile copleșitoare, raportând stocuri limitate, stocuri epuizate și întârzieri mari în livrarea comenzilor. 

Efectele pandemiei le-au creat multor persoane probleme emoționale, de aceea din ce în ce mai mulți au apelat la yoga și meditație pentru a-și revitaliza atât corpul cât și mintea. Numeroase aplicații axate pe fitness, precumși platforma Herbalife Nutrition Fitness oferă sesiuni de meditație și yoga. Ne așteptăm ca în 2021 să se înregistreze o creștere a aplicațiilor și sesiunilor online pentru sănătate psihică și stare de bine, dar și în alte segmente. Richard Davidson, fondatorul Center for Healthy Minds din cadrul University of Wisconsin-Madison, a declarat că aplicațiile de tipul mindfulness pot ajuta la combaterea singurătății, depresiei și anxietății – toate agravate de această pandemie.

Angajații corporațiilor și nu numai, s-au bucurat de beneficiile oferite de programele de stare de bine la locul de muncă, însă în 2021, acestea se vor transforma din programe „ar fi bine” de implementat într-o componentă principală pentru a asigura starea de bine a echipei. În afară de a susține programele de sport în rândul angajaților, va exista un interes mai mare pentru sănătatea mentală. Ne putem aștepta ca aceste companii să continue să solicite asistență pentru a sprijini sănătatea mentală a personalului. 

Pentru că am fost un sprinter competitiv și instructor de fitness o viață întreagă, a fi activă este în ADN-ul meu. Fiecare an aduce tendințe în materie de fitness care oferă moduri noi sau revenirea la exercițiile preferate, cunoscute pentru a ne menține în formă. Anul trecut am învățat multe lecții, dintre care, menținerea unor obiceiuri sănătoase prin practicarea exercițiilor fizice și o dietă echilibrată este unul dintre cele mai bune lucruri pe care noi oamenii le putem face în beneficiul propriu. O stare bună de sănătate presupune mișcare, iar acum există mai multe opțiuni pentru a participa la activități fizice în orice moment și oriunde din confortul casei noastre sau al biroului .De asemenea, a rămâne în formă se referă și la starea mentală și la a găsi moduri prin care să ne relaxăm, să inspirăm și să ne destindem. Cred că anul 2021 va fi un an al speranței și, cu atâtea variante de a ne menține în formă, poate un an în care vom avea o condiție fizică incredibilă.