JURNALUL UNEI TRANSFORMĂRI

Demontam miturile: de ce grăsimile sănătoase ar trebui să facă parte din dieta ta?



Luigi Gratton M.D., M.P.H., VP, Training, Herbalife Nutrition

De la talk-show-uri la articole din ziare și până la rețelele de socializare, sfaturile pentru a adăuga sau a scoate grăsimea din alimentația noastră se schimbă continuu. Aceste mesaje mixte, combinate cu cele mai recente diete la modă, pot fi confuze.

Corpul nostru are nevoie de grăsime pentru a se menține sănătos. Dar tipurile de grăsimi pe care ar trebui să le includem în dieta noastră și sursele acestora, pot fi confuze. Cheia este să știți câte și ce grăsimi trebuie să consumați pentru o stare de bine optimă.

IATĂ CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE GRĂSIMILE SĂNĂTOASE

De ce sunt grăsimile importante

Grăsimile, proteinele și carbohidrații furnizează energie sub formă de calorii. Indiferent de tipologie, corpul nostru are nevoie de aceste calorii pentru a desfășura activități zilnice. Atunci când este consumată în exces, energia suplimentară este utilizată pentru a sintetiza grăsimile și a crea un important stoc de energie. Mai mult, grăsimile se găsesc în toate membranele celulare și sunt necesare funcției celulare. Acestea fiind spuse, nu toate grăsimile alimentare sunt la fel, unele sunt mai sănătoase decât altele, motiv pentru care este important să înlocuim grăsimile nesănătoase cu grăsimi sănătoase pentru a păstra un sistem cardiovascular sănătos. Putem spune cu siguranță că grăsimile sunt o sursă foarte importantă de energie și sunt esențiale pentru fiecare celulă a corpului.

Puterea Omega -3 si Omega -6

Cele mai cunoscute grăsimi sănătoase sunt Omega-6 și Omega-3. Conform tendințelor și studiilor actuale efectuate în Statele Unite, consumul crescut de Omega-3 este benefic pentru sănătatea noastră cardiovasculară și reduce grăsimile din sânge. Beneficiile grăsimilor sănătoase pot fi observate la nivelul creierului nostru, ochilor, inimii, pielii și altor altor organe ale corpului. Prin urmare, o dietă bogată sau cu conținut ridicat de Omega-3, care se regăsește atât în alimente cât și în suplimente, este benefică pentru sănătatea noastră. Pentru a crește consumul de Omega-3, este indicat să mâncați mai multe fructe, legume și fructe de mare, cum ar fi creveți și somon; sau să luați suplimente Omega-3.

Vitamine și minerale valoroase

Vitaminele și mineralele sunt benefice pentru sănătatea noastră și în special pentru dezvoltarea copiilor. Cu toate acestea, nu toți le consumăm într-o cantitate suficientă. Vitamina D este una dintre cele mai importante vitamine, deoarece este esențială pentru o bună sănătate a oaselor și pentru a stimula sistemul nostru imunitar și mușchii.

Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că este absorbită în lipide și depozitată în țesuturile corpului pentru utilizare. Timp de multe generații, strămoșii noștri au preluat vitamina D din mediul înconjurător și alimente. Astăzi, acest lucru s-a schimbat radical, deoarece oamenii nu mai petrec mult timp în aer liber.

Acest lucru se întâmplă, de asemenea, și cu magneziu, un mineral care este important, deoarece este implicat în peste 300 de reacții chimice diferite în corpul uman. Mineralele sunt prezente pe toată planeta noastră, în roci și apă provenind din izvoare sau râuri. Cu ani în urmă, magneziul se regăsea în apa naturală din râuri. Astăzi, în schimb, tratarea apei asigură o compoziție minerală diferită și, în unele cazuri, fără cantități suficiente de magneziu. Suplimentele alimentare pot ajuta, de asemenea, în creșterea aportului de magneziu. Produsele pentru antrenament și sport, precum Herbalife24® CR7 Drive, folosite de Cristiano Ronaldo, starul internațional de fotbal sponsorizat de Herbalife Nutrition, oferă magneziu, care este unul dintre electroliții corpului ce menține funcționarea mușchilor. Acesta este un motiv pentru care sportivii folosesc astfel de produse.

Iată 5 alimente bogate în grăsimi care sunt incredibil de sănătoase și hrănitoare. 

1. Avocado

Avocado conține – grăsimea mononesaturată numită acid oleic, care este același acid gras din uleiul de măsline și este asociat cu diverse beneficii pentru sănătate. De asemenea, este o importantă sursă de potasiu, conținând cu 40% mai mult potasiu decât bananele. Este, deasemenea și o sursă bună de fibre, care s-a dovedit că scade colesterolul LDL și trigliceridele, în timp ce crește HDL colesterolul („bun”).

2. Ciocolată neagră

Ciocolata neagră de calitate, cu cel puțin 70% cacao este bogată în grăsimi, fibre și conține peste 50% din cantitatea recomandată zilnic de fier, magneziu, cupru și mangan. De asemenea, este bogată în antioxidanți care pot scădea tensiunea arterială și protejează colesterolul LDL din sânge pentru a nu se oxida..

3. Ouă

Ouăle întregi, deși conțin un nivel ridicat de colesterol și grăsimi, sunt unul dintre cele mai bogate alimente în nutrienți de pe planetă. Ouăle sunt bogate în vitamine și minerale. Acestea conțin aproape fiecare nutrient de care avem nevoie, inclusiv proteine, cei mai importanți nutrienți pentru pierderea în greutate, și colina, un nutrient important pentru creier.

4. Pește gras

Peștele gras, precum somonul, păstrăvul, macroul, sardinele și heringul este bogat în acizi grași omega-3 sănătoși pentru inimă, proteine de calitate și alți nutrienți importanți.

5. Nuci

Nucile au un conținut ridicat de grăsimi și fibre sănătoase și sunt o sursă bună de proteine, vitamina E și magneziu. Printre nucile sănătoase se regăsesc migdalele, alunele, nucile de macadamia.