JURNALUL UNEI TRANSFORMĂRI

Scăderea energiei după-amiază



TE SIMȚI SOMNOROS?

Unii dintre noi ar putea simți o nevoie crescută de a dormi după-amiaza1. În plus, multe studii arată o scădere a performanței mentale1 în această perioadă. Acest lucru a fost, de asemenea, legat de scăderea productivității la lucru, după-amiaza2.

Ritmurile noastre circadiane afectează multe dintre funcțiile noastre corporale; prin urmare, nivelul nostru de energie nu constituie o excepție. Cercetările arată că ritmul nostru circadian experimentează o scădere după-amiaza/ după-prânz3.

Aceasta explică de ce “siesta de după-amiază” a devenit parte a zilei de lucru în multe culturi diferite din întreaga lume 3.

Unii dintre noi, totuși, nu experimentează această diminuare a energiei după prânz. Acest fapt a fost corelat cu crono-tipul particular al indivizilor, care este mai predispus să experimenteze o scădere a energiei în decursul dimineții, mai degrabă decât în decursul după-amiezii3. Deși orele de somn și performanța noastră sunt în cea mai mare parte afectate de “ceasul de referință“  al corpului nostru, sunt și alți factori de influență, precum: nivelurile noastre de hidratare, orele de somn avute cu o noapte înainte sau cantitatea de alimente consumată la prânz. Unele studii sugerează că s-ar putea să experimentăm o scădere a energiei post-pranz mai intensă atunci când consumăm la prânz o masă bogată în carbohidrați3.

SFATURI:

  • Încearcă să ai între 7 și 9 ore de somn pe zi.
  • Nu sări peste micul dejun- în jurul prânzului, senzația de foame se va intensifica și nu vei mai fi capabil să alegi un prânz sănătos
  • Optează pentru un prânz ușor, echilibrat în carbohidrați
  • Savurează o gustare sănătoasă la mijlocul după-amiezii pentru a-ți completa nivelul de energie
  • Rămâi hidratat întrucât apa contribuie la menținerea funcțiilor fizice și cognitive normale3

AI PUTEA ÎNCERCA…

BATOANELE PROTEICE. Redu pofta de ciocolată cu o gustare delicioasă bogată în proteine ​​de înaltă calitate. Click aici pentru mai multe detalii.

SUPA DE ROȘII GOURMET. Gata în câteva secunde, această gustare caldă oferă de 8 ori mai multe proteine decât supa de roșii obișnuită4. Click aici pentru mai multe detalii.

BOABE DE SOIA PRĂJITE. O gustare sănătoasă, savuroasă, cu un aport de calorii controlat, perfectă pentru a fi consumată acasă sau în mișcare. Click aici pentru mai multe detalii.

1.Bes F; Jobert M; Schulz H.

Modelarea fenomenului de dormitat, scăderii energiei după prânz și alte variații ale propensiunii somnului uman. SOMN 2009;32(3):392- 398

  1. Folkard S, Tucker P. Tura de lucru, siguranța și productivitatea. J Occup Med. 2003; 53: 95–101
    3.             Evaluarea integrată a somnului pentru specialiștii din domeniul nutriției. Adv Nutr 2014;5:742–759
  2. Compoziția produselor alimentare; Food Standards Agency și Institutul de Cercetare Alimentară din Marea Britanie, 2006